Политики и выборы, Голосуйте свободно, Участвуйте в демократии, Голосуйте за перемены, Онлайн референдум
Herman Van Rompuy

Van Rompuy: "Obama zorgt voor breuk met verleden"

Herman Van Rompuy 51%

button ElectionsMeter.com

Met het aantreden van Barack Obama is een nieuw tijdperk in de relaties tussen de Verenigde Staten en Europa ingeluid. Zowel inhoudelijk als op persoonlijk vlak sloeg de Amerikaanse president een andere toon aan dan zijn voorganger George W. Bush, oordeelde premier Herman Van Rompuy (CD&V) na afloop van een informele ontmoeting tussen Obama en de Europese leiders in Praag.Premier Van Rompuy (l) schudt de hand van president Obama.

 

Op dezelfde golflengte
Volgens Van Rompuy illustreerde het treffen in de Tsjechische hoofdstad dat de Europese en Amerikaanse standpunten steeds meer naar elkaar toegroeien. Zowel inzake de strijd tegen energie en klimaatverandering, de aanpak van de economische crisis als de situatie in Afghanistan zitten de Europeanen en de Amerikanen min of meer op dezelfde golflengte.

 

Europese standpunten
"De Amerikaanse president sprak woorden die tot voor kort ondenkbaar waren. Zo bepleitte hij een sterke Europese defensie", verklaarde Van Rompuy. Volgens de Belgische regeringsleider schurkt de Amerikaanse regering onder Obama dichter bij het Europese denken aan. "Hij heeft zeer Europese standpunten", stelde hij vast.Ook op persoonlijk vlak ontwaarde Van Rompuy een trendbreuk. "Zijn wijze van spreken, zijn wijze van omgaan met mensen en zijn luisterbereidheid zijn een breuk met het verleden. Dat is een geruststellende boodschap voor de wereld", verklaarde Van Rompuy.Ook De Gucht gecharmeerd

Minister van Buitenlandse Zaken Karel De Gucht (Open Vld), die een vergadering met zijn Amerikaanse ambtgenote Hillary Clinton had bijgewoond, beaamde: "Wat opvalt is de openheid van de nieuwe regering. Amerikanen zijn steeds vriendelijk, maar bij de vorige regering had je altijd de indruk dat ze niet echt luisterden".

 

Alliantie?
Het bezegelen van een nieuwe trans-Atlantische verstandhouding was het belangrijkste objectief van de korte bijeenkomst in Praag. Nu moet blijken in hoeverre Europa en Amerika da. dwerkelijk als een alliantie gaan opereren op het wereldtoneel.

 

05/04/09 18u41

source

8.4.09


alexasa -
Пометитьno spam

ElectionsMeter не несёт ответственности за содержание аргументов. Обращайтесь пожалуйста к изображаемому пользователю или автору аргумента. Каждый аргумент и каждый текст опубликованный на ElectionsMeter должен включать оригинальное имя автора со ссылкой на первоисточник. Пользователи обязаны иметь ввиду уведомления о нарушении авторских прав. Пожалуйста, прочитайте внимательно правила пользования сайтом.

Назад на опрос: > European Union > Политики > Herman Van Rompuy
 
load menu