Политики и выборы, Голосуйте свободно, Участвуйте в демократии, Голосуйте за перемены, Онлайн референдум
Svenska politiska partier

Politik ingen krisbransch

Svenska politiska partier, SAP 51%

Politikerförtroendet har ökat. Väljarnas förtroende för politik har varit på uppgång i närmare tio år och är tillbaka på samma nivå som på 1970-talet. Med alla de traditionella indikatorerna står valdemokratin mycket stark. Så lyder sammanfattningen i den rapport Statistiska centralbyrån färdigställt om valet 2010. Rapporten bygger på den undersökning valforskarna vid statsvetenskapliga institutionen vid Göteborgs universitet gjort.

 

Väljarna uppfattade valet förra hösten som viktigare än tidigare riksdagsval. Valforskarna noterar också en drastisk ökning av förtroendet för politik mellan åren 2006 och 2010. Stödet för enskilda partier växlar, men förtroendet för demokratin är starkt. Politik är inte längre någon krisbransch, slår valforskarna fast. Det är mycket positivt och också rätt överraskande mot bakgrund av de föraktfulla stämningar som kan förekomma i svensk politik.

 

Rapporteringen i medierna handlar tidvis mer om skandaler och politiker som bär sig illa åt än om sakfrågorna. Det är ofta missvisande, men kan även ses som uttryck för att kraven på sund ordning i demokratin och på politikerna är höga.

 

Politikerna förväntas veta skillnad på rätt och fel, uppträda korrekt och värdigt och sköta sitt mandat fr. aring;n väljarna med ansvar och omdöme.

 

Läs mer: Västerbottens-Kuriren (30 december 2011)


Danda77 -
Пометитьno spam

ElectionsMeter не несёт ответственности за содержание аргументов. Обращайтесь пожалуйста к изображаемому пользователю или автору аргумента. Каждый аргумент и каждый текст опубликованный на ElectionsMeter должен включать оригинальное имя автора со ссылкой на первоисточник. Пользователи обязаны иметь ввиду уведомления о нарушении авторских прав. Пожалуйста, прочитайте внимательно правила пользования сайтом.

Назад на опрос: > Sweden > Выборы > Svenska politiska partier
 
load menu