Политики и выборы, Голосуйте свободно, Участвуйте в демократии, Голосуйте за перемены, Онлайн референдум
left right

Деталь Македонија - Ми се допаѓа

> Macedonia > События > Популарност на Македонија
Македонија - Ми се допаѓа Македонија - Ми се допаѓа
Македонија - Ми се допаѓа
Ми се допаѓа Македонија. Каже зошто! / I like this country - Macedonia. Say why!
email

ОПИСАНИЕ КАНДИДАТА: 

Македонија - Ми се допаѓа

MAK: Македонија, или официјално Република Македонија, е држава сместена на Балканскиот полуостров. Земјата е една од следбеничките држави на поранешната Југославија, од која прогласи независност во 1991 година. Република Македонија зафаќа околу 38% од вкупната површина на регионот Македонија. Географски земјата граничи со Србија (и Косово) на север, Бугарија на исток, Грција на југ и Албанија на запад. Релјефот на државата е главно планински. Иако континетална држава, таа има повеќе од 50 езера и шеснаесет планини повисоки од 2,000 метри.

Македонија е суверена, самостојна, демократска и социјална држава. Главен град на државата е Скопје со население од 506,926 граѓани (проценка за 2004 год.). Други поголеми градови се: Битола, Куманово, Прилеп, Тетово, Охрид, Велес, Штип, Кочани, Гостивар и Струмица. Македонија има вкупно 25.713 километри квадратни во кои живеат околу 2.114.550 жители (проценка за 2009 год.), од кои мнозинството се Македонци. Официјален јазик е македонскиот јазик, додека официјална валута е македонскиот денар.

Во 1993 година, Македонија стана членка на Обединетите Нации, но поради спорот со името кој го води со Република Грција, примена е под името Поранешна Југословенска Република Македонија. Македонија е членка и на советот на Европа. Од декември 2005 година исто така е и кандидат за приклучување кон Европската Унија и има аплицирано за приклучување кон НАТО.

 

Химна: „Денес над Македонија“

Главен град и најголем град: Скопје

Официјален јазик: Македонски

Демоним: Mакедонец

Уредување: Парламентарна Република
- Претседател: Ѓорге Иванов
- Премиер: Никола Груевски

 

Извор

 

 

ENG: Macedonia, officially the Republic of Macedonia, is a country located in the central Balkan peninsula in Southeastern Europe. It is one of the successor states of the former Yugoslavia, from which it declared independence in 1991. It became a member of the United Nations in 1993 but, as a result of a dispute with Greece over its name, it was admitted under the provisional reference of the former Yugoslav Republic of Macedonia, sometimes abbreviated as FYROM. A landlocked country, the Republic of Macedonia is bordered by Kosovo[a] to the northwest, Serbia to the north, Bulgaria to the east, Greece to the south and Albania to the west. The country's capital is Skopje, with 506,926 inhabitants according to a 2002 census. Other cities include Bitola, Kumanovo, Prilep, Tetovo, Ohrid, Veles, Štip, Kočani, Gostivar and Strumica. It has more than 50 lakes and sixteen mountains higher than 2,000 m (6,562 ft). Macedonia is a member of the UN and the Council of Europe. Since December 2005 it has also been a candidate for joining the European Union and has applied for NATO membership.

 

Republic of Macedonia - Република Македонија - Republika Makedonija

 

Europe_location_MKD     Flag_of_Macedonia     Coat_of_arms_of_the_Republic_of_Macedonia

 

Anthem: Денес над Македонија - (English: "Today over Macedonia")

Capital and largest city: Skopje

Official languages: Macedonian

Ethnic groups: 65% Macedonian, 24% Albanian, 4% Turkish, 3% Roma, 4% others

Demonym: Macedonian

Government: Parliamentary republic
- President: Gjorge Ivanov
- Prime Minister: Nikola Gruevski

 

Source

 

 

May 30,2011

icon Популарност на Македонија
icon Популарност на Македонија

ElectionsMeter не несёт ответственности за содержание аргументов. Обращайтесь пожалуйста к изображаемому пользователю или автору аргумента. Каждый аргумент и каждый текст опубликованный на ElectionsMeter должен включать оригинальное имя автора со ссылкой на первоисточник. Пользователи обязаны иметь ввиду уведомления о нарушении авторских прав. Пожалуйста, прочитайте внимательно правила пользования сайтом. Если этот текст содержит ошибку или неточную информацию, и Вы хотите исправить этот профиль, или даже заведовать им, свяжитесь с нами пожалуйста. свяжитесьс нами пожалуйста..

 
load menu