Политики и выборы, Голосуйте свободно, Участвуйте в демократии, Голосуйте за перемены, Онлайн референдум
left right

> Macedonia > Политики > Nova socijaldemokratska partija > Tito Petkovski
Тито Петковски  Тито Петковски 
Тито Петковски 
Mакедонски политичар, претседател на НСДП. | A Macedonian politician. The current leder of the New Social Democratic Party.
email

ОПИСАНИЕ КАНДИДАТА: 

Тито Петковски

MAC:

 

Тито Петковски (роден 23 јануари 1945 во с. Псача, Крива Паланка) е македонски политичар, претседател на Нова социјалдемократска партија. Пратеник е во Собранието на Република Македонија во сите пратенички состави од осамостојувањето на Република Македонија.

 

Завршил Правен факултет со правосуден испит. Работел во Општинскиот суд во Крива Паланка, како правник во Републичкиот завод за урбанизам, во Извршниот совет на Собранието на Град Скопје, бил на функција во Градскиот комитет на Сојузот на комунистите на Македонија - Скопје. Бил потпретседател на Македонското собрание во првиот парламентарен состав, пратеник во трите претходни парламентарни состави, а од 6 март 1996 до третите парламентарни избори во 1998 година и претседател на Собранието.

 

На претседателските избори 1999 година беше кандидат за претседател на СДСМ и го освои второто место зад кандидатот на ВМРО-ДПМНЕ, Борис Трајковски. Во врска со победата на Трајковски на овие избори беа ставени сериозни забелешки за изборен фалсификат.

 

По долгогодишното членство во СДСМ, на 30 ноември 2005 година Тито Петковски ја формира Нова социјалдемократска партија (НСДП).

 

извор

 

 

ENG:

 

Tito Petkovski (Macedonian: Тито Петковски) (born 23 January 1945) is a politician of the Republic of Macedonia, and leads the New Social Democratic Party.

 

Petkovski was born in Kriva Palanka, DFR Yugoslavia and was named after President of Yugoslavia Josip Broz Tito. He earned his Law degree from Skopje University and went on to work in the municipal courts for the State Bureau of Physical Planning.

 

Political activity

A member of the League of Communists of Macedonia's city branch, Petkovski has served as a Member of Parliament since 1991. He was Vice-Speaker of the Assembly of the Republic of Macedonia in its first parliamentary mandate (1990-1994) and Speaker of the Assembly from 1996 to 1998.

 

Petkovski was the Social Democrat candidate in the 1999 presidential election. In the first round he took first place by a wide margin, receiving 33% of the vote. He was defeated in the second round by Boris Trajkovski, receiving 45% of the vote. A prominent member of the Social Democratic Union of Macedonia, he left the party in November 2005 to create the New Social Democratic Party.

 

source

2013-07-15

icon Tito Petkovski
icon Tito Petkovski

ElectionsMeter не несёт ответственности за содержание аргументов. Обращайтесь пожалуйста к изображаемому пользователю или автору аргумента. Каждый аргумент и каждый текст опубликованный на ElectionsMeter должен включать оригинальное имя автора со ссылкой на первоисточник. Пользователи обязаны иметь ввиду уведомления о нарушении авторских прав. Пожалуйста, прочитайте внимательно правила пользования сайтом. Если этот текст содержит ошибку или неточную информацию, и Вы хотите исправить этот профиль, или даже заведовать им, свяжитесь с нами пожалуйста. свяжитесьс нами пожалуйста..

 
load menu