Политики и выборы, Голосуйте свободно, Участвуйте в демократии, Голосуйте за перемены, Онлайн референдум
left right

Биография Фатмир Бесими

> Macedonia > Политики > Bashkimi Demokratik për Integrim > Fatmir Besimi
Фатмир Бесими Фатмир Бесими
Фатмир Бесими
Тековен Министер за евроинтеграции на Република Македонија. | A Macedonian politician and economist of Albanian ethnicity.
email

ОПИСАНИЕ КАНДИДАТА: 

Фатмир Бесими Биография

MAC:

 

Фатмир Бесими (албански Fatmir Besimi, р. 18 ноември 1975, Тетово) е тековен Министер за евроинтеграции на Република Македонија.

 

Д-р Фатмир Бесими веќе втор пат е на чело на ресорот економија. Првиот пат во периодот до декември 2004 до јули 2006 и сега, од август 2008, како член на владиниот Кабинет на претседателот Груевски. Во меѓувреме работеше како економист во канцеларијата на Светска Банка во Косово. Во периодот од мај 2001 до октомври 2002 беше на вицегувернерската позиција во Народна Банка на Република Македонија, а дел од своето професионално работно искуство го надградувал и како директор на ЈП Аеродромски услуги Македонија, во Стопанска Банка а.д. Скопје, филијала во Тетово и како претседател на управниот одбор на АМЕ-Асоцијација за модерна економија во Тетово.

 

Што се однесува до останатите професионални активности, вредни за споменување се академските ангажмани на постдипломските курсеви (напредна економија) на Универзитетот на Југоисточна Европа во Тетово,на курсевите за модерни науки (модерно банкарство) на Универзитетот РИИВЕСТ во Приштина, како наставен персонал на факултетот за економија на државниот универзитет во Тетово, додипломски курсеви (пари и банкарство; меѓународна економија, економија), и како член на Сенатот на државниот универзитет во Тетово.

Меѓу професионалните членства се врбројуваат и: заменик гувернер (како министер за економија) на Република Македонија во Одборот на гувернери на Европската банка за обнова и развој, Лондон, Велика Британија, член на Економскиот совет на Владата на Република Македонија и член на советот за финансирање и развој на универзитетското образование во Република Македонија, како и консултантските активности за канцеларијата на Светска Банка во Косово, на состанокот на канцеларијата организиран во Грција.

 

Со формирањето на владата на 28 јули 2011, Бесими станува Министер за одбрана на Република Македонија. Албанскиот му е мајчин јазик, а одлично зборува англиски, македонски, хрватски и српски јазик, а се служи и со германскиот јазик.

 

извор

 

 

ENG:

 

Fatmir Besimi (Macedonian: Фатмир Бесими) (born 18 November 1975) is a Macedonian politician and economist of Albanian ethnicity. He served twice as Minister of Economy of Macedonia (December 2004 - June 2006 and August 2008 - July 2011)and as Minister of Defence(August 2011-February 2013). He is now Deputy Prime Minister of the Government of the Republic of Macedonia in charge of European Affairs. In 2010 he was selected as one of the top European Ministers in the group of Young Global Leaders by World Economic Forum.

 

Political career

In the framework of his public and state functions, Besimi was leading several governmental projects and activities, such as: Business Environment Reform and Institutional Strengthening, project by the World Bank (2005-2010); Membership of the Republic of Macedonia in CEFTA (2006); Reforms in the energy sector, restructuring of the electricity company and privatization of the electricity distribution company (2004-2006); Founding of the International Renewable Energy Agency (2009); Chairing the Energy Community of South-Eastern Europe (2010) and other strategies, projects and activities, as well as signing over ten international agreements and protocols. As Minister of Defense he was participating in the adoption of the new formation of the Army of Republic of Macedonia in accordance with NATO standards, in the promotion of Smart Defense Concept in the regional cooperation as well as the adoption of the Defense Diplomacy Strategy, Communication Strategy, ARM Equal Representation Program (promotion of the equal representation of the ethnic communities as inclusive process promoting the diversity as advantage), Gender Equality Committee, transformation of the Military Museum in Museum for Peace, Defense and Security, establishment of “Gallery of Nobel Peace Prize Winners and ARM for Peace” and other initiatives.

 

  • Member of the Executive Committee of DUI, (2009-).
  • Head of the Secretariat of Economic DUI, political party of Albanians in RM, (2009-)
  • Team leader for the preparation of the Party Program of DUI in the Parliamentarian elections of 2011 in the Republic of Macedonia
  • Team leader for the Economic Program of DUI, (2004-2006)
  • Head of the Economic Council of DUI, (2002-2006)

 

As stated in the report of the World Economic Forum, on the basis of professional achievements, exceptional leadership capabilities and dedication to the society thus far, on 12 March 2010 Fatmir Besimi was selected as a member in the elite company of 197 best “young global leaders” from 72 countries, out of a total of 5,000 candidates, first from the Republic of Macedonia and one of three European Ministers for 2010.

 

source

12.09.2010

updated: 2013-07-10

icon Fatmir Besimi
icon Fatmir Besimi

ElectionsMeter не несёт ответственности за содержание аргументов. Обращайтесь пожалуйста к изображаемому пользователю или автору аргумента. Каждый аргумент и каждый текст опубликованный на ElectionsMeter должен включать оригинальное имя автора со ссылкой на первоисточник. Пользователи обязаны иметь ввиду уведомления о нарушении авторских прав. Пожалуйста, прочитайте внимательно правила пользования сайтом. Если этот текст содержит ошибку или неточную информацию, и Вы хотите исправить этот профиль, или даже заведовать им, свяжитесь с нами пожалуйста. свяжитесьс нами пожалуйста..

 
load menu